Erwtensoep maken

Een heerlijk oer-Hollands recept voor echte erwtensoep. Natuurlijk serveren met een lekkere warme rookworst.
Erwtensoep in een soepkom

Ingrediƫnten

Voor 2 personen:
  • 2.5 liter water
  • 400 gram spliterwten
  • Halve knolselderij
  • 1 wortel
  • 2 bouillonblokken
  • 2 theelepels zout
  • 1 ui
  • 150 gram zuurkoolspek

Bereidingswijze

Spoel de erwten af onder koud water.

Breng het water in een hoge pan aan de kook en doe de erwten erin.

Schil en snij de knolsederij in kleine blokjes.

Schraap de wortelen schoon en snij deze in kleine blokjes.

Pel en snij de ui fijn.

Snij het spek klein.

Doe de groenten, de spekblokjes, de bouillonblokjes en het zout bij de erwten en roer goed door.

Bij schuimvorming verwijder je dit eenmaling met een schuimspaan.

Laat de erwtensoep met deksel minstens 1,5 uur zachtjes koken, elk kwartiertje even goed roeren.

Is de erwtensoep na 1,5 uur nog aan de dunne kant? Laat dan de erwtensoep heel zachtjes zonder deksel voor een half uurtje een beetje indikken.