Hollandse recepten

Broodje gesmolten mozzarella

Broodjes met gesmolten mozzarella uit de oven

Ingrediënten

  • 4 boterhammen
  • 1 bolletje mozzarella
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

Lees het hele recept

Sliptong bakken

Een vis hoort te zwemmen. Als je dat weet dan weet je bijna al hoe je sliptongetjes het beste kunt bakken, in veel boter!

Ingrediënten

  • 4 sliptongetjes
  • 80 gram boter
  • 1 gram zout

Lees het hele recept

Gehaktballen maken

Het braden van gehaktballen

Ingrediënten

  • 1 kilo half-om-half gehakt
  • 1 grote ui
  • 1 klein kopje paneermeel
  • Nog 4 ingrediënten

Lees het hele recept

Watermeloen bakken (of grillen)

Als je echt niet meer weet wat je met een watermeloen allemaal kunt doen dan kun je natuurlijk een vegetarische steak proberen te maken! Dit keer met stukken meloen, gebakken in een grillpan of gewoon heel sierlijk op de BBQ.

Ingrediënten

  • Kwart watermeloen
  • 2 eetlepels honing

Lees het hele recept

Watermeloen (snijden en serveren)

Een hele watermeloen en een kwart watermeloen

Ingrediënten

  • 1 watermeloen

Lees het hele recept

Beschuit met aardbeien (en slagroom)

Een aardbeien 'gebakje' kun jezelf makkelijk en snel maken met dit simpele recept voor beschuit met aardbeien (en slagroom).

Ingrediënten

  • 4 beschuitjes
  • 2 eetlepels slagroom
  • 100 gram aardbeien

Lees het hele recept

Beschuit met muisjes

Een oud Hollandse gewoonte is het uitdelen van beschuit met muisjes als er een nieuwe geboorte is. Muisjes zijn gemaakt van gesuikerde anijszaadjes en kun je in elke Nederlandse supermarkt wel kopen. We leggen uit hoe je dat klaar maakt.

Ingrediënten

  • 10 beschuitjes
  • 150 gram muisjes
  • 50 gram margarine

Lees het hele recept

Preisalade

Een prei

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 2 eieren
  • 2 theelepels mayonaise
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Patatje waterfiets

Het beste patatje waterfiets maak je natuurlijk gewoon thuis! Zin in iets anders dan een patatje waterfiets? Bijvoorbeeld een patatje waterval? Check dan onze patatje met special.

Ingrediënten

  • 200 gram gebakken patat
  • 2 gebakken frikandellen
  • 2 eetlepels ketchup
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Eiersalade met garnalen

Eiersalade met garnalen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 gram kleine garnalen
  • Halve ui gesnipperd
  • Nog 4 ingrediënten

Lees het hele recept

Eiersalade met augurk

Eieren

Ingrediënten

  • 9 eieren
  • 2 augurken
  • paar Amsterdamse uitjes (zilveruitjes)
  • Nog 3 ingrediënten

Lees het hele recept

Eiersalade, heel simpel!

Eiersalade

Ingrediënten

  • 9 eieren
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Beetje bieslook en/of peterselie
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Patatje stoofvlees

Een patatje stoofvlees blijft aan populariteit winnen. Een echte patat bakker maakt het stoofvlees natuurlijk zelf maar het kan ook gewoon uit blik.

Het stoofvlees

Ga je zelf aan de slag? Maak dan het lekkerste stoofvlees van runderlappen of dikke sukadelappen. Snij het rundvlees in blokken en bak deze in boter op hoge stand rondom tot dat al het vlees bruin is. Doe er dan wat grof gesneden ui bij, een hele knoflook, gesneden rode peper, een paar laurierblaadjes en een paar in stukken gesneden tomaten. Zout en ketjap naar gelieve en laat het geheel ongeveer 4 uur zachtjes 'stoven'.

Ingrediënten

  • 200 gram gebakken patat
  • 120 gram stoofvlees met saus

Lees het hele recept

Patatje oorlog

Een echte liefhebber besteld natuurlijk geen patatje ruzie maar een patatje oorlog, met of zonder ui! Een patatje oorlog is goed gebakken patat met daarop mayonaise, pindasaus en voor sommige klein gesneden rauwe ui. Geserveerd in een zakje ziet het er snel uit als een slagveld maar dat maakt het natuurlijk niet minder lekker. In de snackbar gebruiken ze vieze frietsaus, wij doen het anders en zoals het hoort: met echte mayo. Heb je geen idee hoe je zelf patat kunt bakken? Lees dan ons zelf patat bakken recept.

Ingrediënten

  • 200 gram gebakken patat
  • 40 gram warme pindasaus
  • 40 gram mayonaise
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Kipkrokant schnitzel bakken

Een kipkrokant schnitzel bak je het beste in echte boter, roomboter dus. Ben je aan de lijn? Gebruik dan iets van zonnebloemolie en bak de schnitzel ietsje langzamer.

Ingrediënten

  • 1 kipkrokant schnitzel
  • 40 gram boter

Lees het hele recept

Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool met worst en jus

Ingrediënten

  • 300 gram boerenkool
  • 750 gram aardappelen
  • 1 bouillonblok
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Spruitjes koken

Spruitjes, rauw

Ingrediënten

  • 300 gram spruitjes
  • Zout

Lees het hele recept

Erwtensoep maken

Erwtensoep in een soepkom

Ingrediënten

  • 2.5 liter water
  • 400 gram spliterwten
  • Halve knolselderij
  • Nog 5 ingrediënten

Lees het hele recept

Frikandellen bakken

Gebakken frikandellen

Ingrediënten

  • 1 frikandel
  • Voldoende zonnebloemolie

Lees het hele recept

Vissticks bakken

Bevroren vissticks

Ingrediënten

  • 4 vissticks
  • 70 gram roomboter

Lees het hele recept

Hutspot maken

Hutspot stampen in een pan

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 250 gram wortelen
  • 250 gram uien
  • Nog 4 ingrediënten

Lees het hele recept

Spekblokjes uitbakken

Spekreepjes in verpakking

Ingrediënten

  • 200 gram spekblokjes
  • 1 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout & peper

Lees het hele recept

Speklappen bakken

Speklapjes ongekruid

Ingrediënten

  • 2 speklappen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout & peper

Lees het hele recept

Kruidnoten maken

Kruidnoten

Ingrediënten

  • 185 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 85 gram bruine suiker
  • Nog 3 ingrediënten

Lees het hele recept

Kidneybonen weken

Gedroogde kidneybonen

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde kidneybonen
  • 1 liter water

Lees het hele recept

Kapucijners met spek en ui

Super simpel, heel erg voedzaam en buitengewoon lekker. Een echt hollands recept: Kapucijners met spekjes en ui.

Tip: serveer er een schaaltje piccalilly of mosterd en wat zure bommen bij!

Ingrediënten

  • 1 pot jonge kapucijners
  • 2 grote uien
  • Bakje gerookte spekblokjes
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Toastjes met zalm

Toastjes met gerookte zalm

Ingrediënten

  • 100 gram gerookte zalm
  • 8 toastjes

Lees het hele recept

Hele witlof koken

Hele witlof stronken

Ingrediënten

  • 2 witlof stronken
  • 1 theelepel zout

Lees het hele recept

Zuurkool koken

Zuurkool in een zakje

Ingrediënten

  • 1 zakje zuurkool
  • 1 eetlepel water
  • Zout & peper

Lees het hele recept

Prei koken

Een prei

Ingrediënten

  • 1 prei
  • Zout

Lees het hele recept

Filetlapjes bakken

Gemarineerde filetlapjes van varkensvlees

Ingrediënten

  • 300 gram filetlapjes
  • Zonnebloemolie of boter

Lees het hele recept

Rozijnen wellen

Gedroogde rozijnen

Ingrediënten

  • 50 gram rozijnen
  • 250 ml water

Lees het hele recept

Bitterkoekjespudding

Bitterkoekjes

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 8 bitterkoekjes
  • 65 gram custardpoeder
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Broodje tongenworst (tongkaas)

Broodje tongenworst

Ingrediënten

  • 1 wit bolletje
  • 2 plakjes tongenworst
  • Boter

Lees het hele recept

Broodje filet americain

Broodje filet americain

Ingrediënten

  • 1 wit bolletje
  • Filet americain
  • Boter
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Toastjes met hummus

Toastjes met hummus

Ingrediënten

  • 100 gram hummus
  • 8 toastjes

Lees het hele recept

Toastjes met Hollandse garnalen

Toastjes met Hollandse garnalen

Ingrediënten

  • 125 gram Hollandse garnalen
  • 1 theelepel mayonaise
  • Peper
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Oesters van Nam Kee

Verse oesters

Ingrediënten

  • 6 oesters
  • 6 theelepels zwarte bonen saus
  • 1 lente-uitje
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Oliebollen bakken

Vers gebakken oliebollen

Ingrediënten

  • 1 kilo Bloem
  • 250 ml melk
  • 750 ml water
  • Nog 5 ingrediënten

Lees het hele recept

Big mac saus maken

McDonald's

Ingrediënten

  • 8 eetlepels mayonaise
  • 2 augurken
  • 2 theelepels witte azijn
  • Nog 3 ingrediënten

Lees het hele recept

Currysaus maken

Geen currysaus in huis? Geen probleem, met dit recept maak je de lekkerste currysaus gewoon zelf:

Ingrediënten

  • 500 gram ketchup
  • halve liter water
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • Nog 5 ingrediënten

Lees het hele recept

Broodje patat

Echte patat liefhebbers kennen deze natuurlijk wel, een broodje patat! Jep patat op een broodje.

Ingrediënten

  • 1 portie patat
  • 1 half stokbrood
  • Zout & peper

Lees het hele recept

Kaassoufflés bakken

Gebakken kaassoufflés

Ingrediënten

  • 1 kaassoufflé
  • Voldoende zonnebloemolie

Lees het hele recept

Mexicano bakken

Bevroren Mexicano's

Ingrediënten

  • 1 Mexicano
  • Voldoende zonnebloemolie

Lees het hele recept

Vlammetjes maken

Vlammetjes

Ingrediënten

  • 350 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui
  • 100 gram witte kool
  • Nog 9 ingrediënten

Lees het hele recept

Vlammetjes bakken

Echte vlammen

Ingrediënten

  • 12 vlammetjes
  • Voldoende zonnebloemolie

Lees het hele recept

Hollandse garnalen koken

Gekookte garnalen

Ingrediënten

  • 1 kilo verse garnalen
  • Zout of zeewater

Lees het hele recept

Kapsalon maken

Een echte kapsalon

Ingrediënten

  • 500 gram shoarmavlees
  • 2 porties patat
  • 200 gram ijsbergsla
  • Nog 5 ingrediënten

Lees het hele recept

Rookworst opwarmen

Rookworst opwarmen in een pan

Ingrediënten

  • 1 rookworst
  • Voldoende water

Lees het hele recept

Foie gras maken

Poelier

Ingrediënten

  • 200 gram eendenlever
  • 50 gram boter
  • 1 sjalotje
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Tokkiesaus

Tokkiesaus

Ingrediënten

  • 4 eetlepels mayonaise
  • Halve theelepel kerriepoeder
  • Kwart theelepel cayennepoeder
  • Nog 4 ingrediënten

Lees het hele recept

Kibbeling maken

Vers gebakken kibbeling met friet

Ingrediënten

  • 500 gram witte visfilet
  • 1 theelepel viskruiden
  • 150 gram bloem
  • Nog 3 ingrediënten

Lees het hele recept

Macaroni koken

Macaroni ongekookt

Ingrediënten

  • 100 gram macaroni
  • 2 liter water
  • Zout

Lees het hele recept

Linzen weken

Gedroogde rode linzen

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde linzen
  • 1 liter water

Lees het hele recept

Witte bonen in tomatensaus opwarmen

Een pot met witte bonen in tomatensaus

Ingrediënten

  • 1 pot witte bonen in tomatensaus
  • Zout & peper

Lees het hele recept

Broodje haring

Twee broodjes haring met ui

Ingrediënten

  • 1 haring
  • 1 zacht bolletje
  • Boter

Lees het hele recept

Tutti frutti

Gedroogd fruit

Ingrediënten

  • 1 zakje tutti frutti
  • 1 glas witte wijn
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Kipcorn bakken

Een gebakken kipcorn

Ingrediënten

  • 1 kipcorn
  • Voldoende zonnebloemolie

Lees het hele recept

Andijvie stamppot

Andijvie stamppot is een echt Hollands gerecht waar je met wat liefde zelfs een sterren gerecht van kunt maken. Leer hoe je makkelijk andijvie stamppot in elkaar kunt 'stampen' ;)

Ingrediënten

  • 250 gram andijvie
  • 500 gram aardappelen
  • 20 gram roomboter
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Kroketten bakken

Een in de frituur gebakken kroket

Ingrediënten

  • 1 kroket
  • Voldoende zonnebloemolie

Lees het hele recept

Champignons met ui

Ongesneden kanstanje-champignons

Ingrediënten

  • 10 champignons
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Kipsaté salade

Kipsaté-salade

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 bakje taugé
  • 3 grote eetlepels pindakaas zonder stukjes
  • Nog 5 ingrediënten

Lees het hele recept

Gehaktkruiden

Gehaktkruiden

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zout
  • 1.5 eetlepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel witte of zwarte peper
  • Nog 5 ingrediënten

Lees het hele recept

Shoarmakruiden

Shoarmakruiden

Ingrediënten

  • 2 eetlepels kerrie
  • 2 eetlepel pikante paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Nog 4 ingrediënten

Lees het hele recept

Haringschotel

Een oud Hollandse haringschotel is een vergeten erfgoed. Heb je een feestje? Maak dan deze makkelijke haringschotel voor ruim 10 personen. Bij een supermarkt met ruim assortiment kun je vlaggetjes kopen. Koop je haringen bij een visboer met een goede reputatie :)

Wil je de huzarensalade zelf maken? Dan hebben we hier een makkelijk recept voor: huzarensalade maken

Ingrediënten

  • 10 haringen
  • Halve ijsbergsla
  • 1 kilo huzarensalade
  • Nog 3 ingrediënten

Lees het hele recept

Cheezer

Pita met jam en kaas

Ingrediënten

  • 1 pitabroodje
  • Halve eetlepel jam
  • Kaas

Lees het hele recept

Popeye's pasta

Popeye the sailorman, hier wordt je sterk van! Popeye's pasta met een hoop spinazie en Italiaanse pappardelle.

Ingrediënten

  • 1 pakje papperdelle
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • Nog 8 ingrediënten

Lees het hele recept

Mosselen koken

Verse mosselen

Ingrediënten

  • 2 kilo mosselen
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • Nog 4 ingrediënten

Lees het hele recept

Broodje satékroket

Zacht bolletje met een kroket

Ingrediënten

  • 1 zacht bolletje
  • 1 satékroket
  • Beetje boter

Lees het hele recept

Broodje frikandel

Heerlijk broodje frikandel van Joyce die zelf liever over een 'broodje open been' spreekt. Daar kan natuurlijk geen gezonde schoolkantine tegenop.

Ben je een echte frikandellen fan? Maak dan ook eens een Jos Brinkie!

Ingrediënten

  • 1 frikandel
  • 1 zacht bolletje
  • Beetje boter
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Broodje visstick

In geen broodjeszaak te krijgen maar wij hebben hem wel, het recept voor een lekker broodje visstick! Super gemakkelijk!

Ingrediënten

  • 1 zacht bolletje
  • 2 vissticks
  • 30 gram roomboter

Lees het hele recept

Broodje tartaar

Veel zie je het niet meer en dat komt waarschijnlijk omdat veel bedrijven de kwaliteit niet kunnen waarborgen. Gelukkig kunnen wij dit wel; koop je tartaar bij een goede slager die zijn eigen tartaar draait. Kom je uit de omgeving Den Haag? Daar doen ze er vaak nog een gesneden gekookt eitje op.

Ingrediënten

  • 1 zacht bolletje
  • 75 gram tartaar
  • Klein uitje
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Broodje halfom

Het bekende broodje halfom.. er is zelfs een boek over geschreven! Het geheim van een broodje halfom is geen boter en extra dik belegd.

Ingrediënten

  • 1 zacht bolletje
  • 2 plakjes lever
  • 2 plakjes pekelvlees
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Bloemkool ovenschotel met aardappelpuree en kaas topping

Heel simpel en lekker recept voor het maken van een bloemkool ovenschotel met aardappelpuree en kaas topping. Als je de basis eenmaal kent kun je elke ovenschotel die je maar kunt verzinnen heel gemakkelijk maken!

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 4 grote aardappelen
  • 8 plakjes kaas
  • Nog 3 ingrediënten

Lees het hele recept

Draadjesvlees

Blijft je draadjesvlees ook altijd taai? Geen nood, hier het recept! Met dit recept kun je nog alle kanten uit! Voeg bijvoorbeeld wat sambal toe voor pittig draadjesvlees, tomatensaus, of een scheutje ketjap. Ook kun je draadjesvlees prima voor kroketten gebruiken.

Ingrediënten

  • 1 kilo runderlappen (of sukadelappen)
  • 125 gram boter
  • Zout & peper
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Aardappelsalade met ham en mosterd

Als je de keuken uit wilt komen met een succes salade, probeer dan deze eens. Hele simpele aardappelsalade, lekker met ham en mosterd

Ingrediënten

  • 750 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • 1 krop sla
  • 300 gram ham in blokjes
  • Nog 8 ingrediënten

Lees het hele recept

Champignon ovenschotel

Gelukkig hebben we genoeg tantes. Tante Martha uit Amsterdam-west is dol op koken en van haar een oud en spannend recept.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 600 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • Nog 7 ingrediënten

Lees het hele recept

Griesmeelpap

Een bord pap in de ochtend is soms gewoon wat je wilt! Maak dan dit makkelijke griesmeelpap recept. Dit recept is het basis recept, je kunt er bijvoorbeeld rozijnen door doen of zelfs stukjes aardbei; gebruik je fantasie!

Ingrediënten

  • 400 ml melk
  • 30 gram griesmeel
  • 20 gram suiker

Lees het hele recept

Hachee

Maak heerlijke hachee met dit makkelijke recept. Zorg dat je net zoveel uien snijd als vlees. Hachee is veel vlees en veel uien. Heerlijk bij gekookte aardappelen maar bij de rijst kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

  • 500 gram riblappen
  • 500 gram uien
  • 2 kruidnagelen
  • Nog 4 ingrediënten

Lees het hele recept

Nasischijf bakken

Zit je met een nasischijf, weet je niet hoe je hem moet bakken.. geen probleem met dit recept van Simpel Koken, de nasischijven specialist.

Ingrediënten

  • 1 nasischijf
  • Voldoende zonnebloemolie

Lees het hele recept

Boerenomelet

Een boerenomelet is lekker bij de lunch maar kan natuurlijk ook wel bij een stevig ontbijt. Dit basisrecept voor boerenomelet kun je zelfs voor andere recepten gebruiken. Dat laten we je zien op Simpelkoken.nl

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 stengel lente ui
  • 1 tomaat
  • Nog 3 ingrediënten

Lees het hele recept

Haringsalade

Haringsalade, super lekker op brood of als garnering bij je huzarensalade. Heel makkelijk te maken met dit simpele recept.

Ingrediënten

  • 1 pot zure haring
  • 1 potje crème fraîche
  • Halve theelepel droge dille
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept

Kerriesaus

De lekkerste sauzen zijn van 'jezelf'! Dat kan niemand je afnemen! Ook dit heerlijke en simpele kerriesaus recept niet. Natuurlijk van simpel koken.

Ingrediënten

  • 4 eetlepels mayonaise
  • Halve theelepel kerriepoeder
  • Zout & peper

Lees het hele recept

Makreelsalade

Makreel vanaf de BBQ

Ingrediënten

  • 1 hele gerookte makreel
  • Lente ui
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Nog 2 ingrediënten

Lees het hele recept

Toppiesaus

Dit is een toppertje! Er is zelfs een variant: de tokkiesaus! Allemaal begonnen door het 'merk' joppiesaus en dus aangezien we dit recept geen joppiesaus mogen noemen heet dit recept toppiesaus maar verder bevat het alles hoe jezelf 'joppiesaus' kunt maken. Natuurlijk veel beter dan joppiesaus en dat kun je ze laten weten. Heerlijk bij de BBQ! Tip: voor Tokkiesaus pers je er twee tenen knoflook doorheen!

Ingrediënten

  • 4 eetlepels mayonaise
  • Halve theelepel kerriepoeder
  • 1 klein uitje
  • Nog 1 ingrediënt

Lees het hele recept