Rijst koken

Bereidingstijd: 
10 minuten
Waardering: 
4 3

Rijst, misschien wel het meest gegeten voedsel ter wereld. Rijst is makkelijk klaar te maken al moet je wel weten hoe. Wij vertellen het je.

Ingrediënten: 

- Rijst

Bereidingswijze: 

Het beste kun je rijst koken of eigenlijk stomen door middel van een rijststomer, dit is ook de makkelijkste methode. Maar ervan uitgaand dat je geen stomer in huis heb:

Rijst koken in een pan

De meeste rijst kun je in zo'n 10 minuten koken (vanaf het kookpunt). Echter er zijn ook rijst soorten die langer duren voordat ze gaar is.

Was de rijst in een vergiet en ververs het water een paar keer.

Doe de benodigde rijst per persoon in een pan.

Doe nu ongeveer een duimnagel meer water in de pan dan rijst.

Zet de hitte bron aan, net genoeg zodat het water gaat koken.

Is de rijst na 10 minuten nog niet geheel gaar dan kun je de kook eraf halen, het water afgieten en met een deksel op de pan de rijst laten na garen.

Rijst koken in een rijstkoker of stomer

Dit is de gemakkelijkste manier om rijst te koken. De rijstkoker zal automatisch op 'warm houden' overschakelen als de rijst gaar is. Wel belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid water in de rijstkoker doet. De makkelijkste methode is de zogenaamde duimnagel methode. Doe net zoveel water bij de rijst tot dat het water een duimnagel hoger staat dan de rijst.

Zet de rijstkoker op koken en deze zal vanzelf afslaan wanneer de rijst gaar is. Heb je een rijst soort die langer nodig heeft om te garen dan kun je er iets meer water bij doen.

Hoeveelheid rijst per persoon

Rijst per persoon afmeten kun je het makkelijkste doen met een klein koffie kopje. Één koffie kopje rijst per persoon. Als je teveel rijst hebt gekookt kun je dit altijd tot de volgende dag bewaren voor het maken van bijvoorbeeld nasi.

Reacties

thanx bro

Dit is echt een smakeloze manier om rijst te koken, er wordt zelfs geen zout bij gedaan!!

Rijst koken voor 4 personen:

Ingredienten: - halve ui (versnipperd)
- Olie (olijf of zonnebloem)
- Zout
- Rijst

Als je deze ingredienten niet in huis hebt hoor je niet de keuken te staan.

----------------------------------------------------------------------

Doe een klein beetje olie in een kookpan sudder de ui er een minuutje in
voeg nu 3 glazen de rijst toe en 6 glazen water (voor minder personen houd de formule aan 1 staat op 2). Even roeren. Voeg zout toe naar smaak en breng het aan de kook. Als het kookt, vuur zacht zetten met een deksel erop zodat er nog beetje stoom uit kan komen en kook het tot dat het water is opgenomen. Zet het vuur uit en de pan met deksel gesloten aan de kant voor 5 min. De rijst even roeren voor dat je het serveert.

Het lijkt wat moeilijker maar als je het 2x hebt gedaan wil je niet meer anders en doe je het met het zelfde gemak.

*Je kunt Bouillon of KippenBouillon toevoegen voor extra smaak maar let dan wel op hoeveel zout je nog toevoegd.

Dat andere is ook wel rijs koken maar dan krijg je vaak een hele droge korrel. op de manier hoe u het doet krijg je een wat plakkerige zachtere korrel waar ik persoonlijk meer van houd. Top dat je het erbij zet!

Dat andere is ook wel rijs koken maar dan krijg je vaak een hele droge korrel. op de manier hoe u het doet krijg je een wat plakkerige zachtere korrel waar ik persoonlijk meer van houd. Top dat je het erbij zet!

Dat andere is ook wel rijs koken maar dan krijg je vaak een hele droge korrel. op de manier hoe u het doet krijg je een wat plakkerige zachtere korrel waar ik persoonlijk meer van houd. Top dat je het erbij zet!

Maar dit is toch helemaal niet moeilijk? Nog eenvoudiger kan het al niet, al zou ik er wel wat zout en oeper bijdoen en dan kijken wat je met die rijst gaat doen, want zomaar rijst is niks..... Kijk maar naar de Indonesiche keuken........

Ik vind rijst zonder zout helemaal niet smakeloos. Ik kook al 50 jaar rijst zonder zout en overigens al het eten. Als je er aan gewend bent, wil je niet anders. Je eet al genoeg zout: denk aan kaas, ham, zoutjes .... allemaal niet nodig. Als je geen zout toevoegt krijg je vanzelf veel meer smaak.
Smaakpapillen branden weg door zout

Hallo, maakt het nog iets uit dat ik op inductie kook .... kooktijd oid ?
Hoor graag een reactie.

met vriendelijke groet
Bertie

He Bertie,

Ben nog een echt gasmanens, dus of je rijst op inductie -ik weet nauwelijks wat dat is- langer of korter moet koeken§/ Of eerder de boel afzetten? Geen flauw idee. In het verleden kookjte ik de rijst ook wel op een kaasvlam, duurde uren en uren, maar was wel heel lekker..... Alles wat lang, zeer lang kookt wordt meestal lekkerder.

Ik kook rijst in elk geval altijd met kruiden, thijm, laurier, knoflook etc. Het hangt er een beetje vanaf wat je er mee doet. Uiteraard ook zout en peper, anders smaakt het naar niks niemendal.

Ja, en of rijst nou het meest gegeten voedsel ter wereld is? Ik denk dat brood veel wezelijker is. Ik zelf eet meestal twee keer in de week rijst, maar dagelijks brood..... Maar misschien heb je gelijk.

Gerard, de wereld is wel wat groter dan alleen Nederland.... Inderdaad in Nederland is brood waarschijnlijk meer gegeten, maar wees er van bewust dat rijst bijna dagelijks wordt gegeten als zowel ochtend/middag of avondeten.....

Even je visie verbreden.

Maar Thomas ik heb het helemaal niet over over Nederland.... Ik vroeg me alleen af of rijst wel het meest gegeten voedsel is (gezien over de hele wereld. Natuurlljklijk in Azië zal dat zeker het geval zijn. Maar denk maar aan China: bami en mie spelen ook een zeer belangrijke rol. Er ben je wel eens in Vietnam geweest? Daar zie hele volkstammen op straat lopen met een.... stokbrood onder de arm.. Ik bedoel maar.

Reactie toevoegen