Sperziebonen koken

Waardering: 
4 8

Een mooie sperzieboon is net een kloon. Ze lijken allemaal op mekaar, maar hoe maak je ze klaar?

Ingrediënten: 

Sperziebonen
Water
Zout

Bereidingswijze: 

Een goede sperzieboon knakt als je hem breekt. Deze is dan vers. Snij voor het koken van de sperziebonen de kontjes eraf.

Sperziebonen in koud water opzetten, vervolgens aan de kook brengen en het nog zo'n 15 tot 20 minuten zachtjes laten koken. Na een minuut of 10 even controleren of ze al gaar zijn want het wil wel eens verschillen, controleren doe je met een vork of gewoon proeven.

Ga je wokken? Dan kun je de sperziebonen korter koken. Ongeveer 4 minuten voor een lekkere knapperige sperzieboon.

Eventueel wat zout toevoegen.

Zoek ook naar sperziebonen voor alle recepten met sperziebonen op Simpelkoken.nl!

Reacties

T is mij nog nooit gelukt om sperziebonen in 8 uur gaar te koken.

8 uur is ook een beetje lang Willem, ga je soep maken?

Dat Klopt want...na 8 uur koken zijn het geen sperziebonen meer .
Groeten en veel kook plezier
Jaap

Gebitje kopen...........
Zijn toch na 20 min... Gaar!!!!!!!!!!!!
En voor de mooie groene kleur ,in kokend water opzetten!!!!!!

Ja, na 8 uur koken heb ik zeker soep, maar na 8 min. zijn mijn sperziebonen nooit gaar, wat is t geheim?

hahaha 7 of 8 minuten zou echt lang genoeg moeten zijn willem. doe je sperzieboontjes in het water breng het water aan de kook en als het kookt zet je de kookwekker. Anders doe je ze toch iets langer??!?

Het geheim:

Pak een RUIME pan met ruim voldoende water.
Laat het water even met wat zout doorkoken op hoog vuur.
Dan 8 min de bonen op middelmatig vuur.
Daarna afgieten en het liefst de bonen even koud naspoelen zodat ze schrikken.

Bon appetit!

8 minuten? Zijn ze dan 'beetgaar'?
Zover ik 't weet moeten sperziebonen zeker 20 minuten koken voor ze gaar zijn. En dan gaan ze in de pan als het water kookt...
Doe ik dan iets verkeerd?

Nee Erwin je doet het niet fout in mijn ogen.....8 minuten is wel erg kort.
Maar ligt er natuurlijk ook aan wat/hoe je lekker vindt.
Bij mij moeten de boontjes lekker zacht zijn

Erwin, ik kook al jaren en smaken veranderen, vroeger moesten spercibonen zeker een half uur koken, gevolg, papbonen. Nu beetgaar, niet iedereen zijn smaak.
Ik doe de bonen opzetten met koud water, beetje bonenkruid erbij, als ze koken, nog 15 á 20 minuten, net wat je zelf het lekkerst vindt, afgieten, klontje boter, beetje nootmuskaat, eet smakelijk!

Mieke, ik krijg al honger als ik jou reaktie lees!
Trouwens, ik heb een geweldig recept gevonden met sperciebonen: Met een roerbak-mengsel van paprika, knoflook en gesnipperde uitjes. en vlak voor serveren nog even wat tomaatjes er bij met peper, zout en citroensap.

Echt een aanrader!

Na de reactie van Mieke en anderen.. hebben we het recept aangepast. Het beste is dus in koud water opzetten en het water vervolgens aan de kook brengen. Dan zo'n 15 en soms langer koken. Controleren met een vork of ze gaar zijn

Wel nootmuskaat gebruiken. Tip eet er komkommer bij

Heyhey zie dat de topic oud is maar mischien nog een tip voor diegene die het leesd.. als je ze gekookt heb giet ze dan af terug de pan in met een hoeveelheid kruidenboter! Lekker!!

Ter aanvulling: zet de bonen op tegelijkertijd met je aardappelen, ze zijn ongeveer net zo snel klaar. De boontjes in kleine stukkes doen (4cm) allemaal maakt dat ze ongeveer in 8 tot 10 minuten inderdaad beetgaar zijn.

Als nabewerking op de boontjes een klontje boter erdoorgeen smelten, en grof zeezout erover heen doen. Simpel maar super lekker!

Groet, -de kokende man- die het even soms opzoeken moet.

wij geven over een uur een indonesische BBQ. Met makreel pepesan, lams sateh met pindasaus, en spareribs (Singapore marinade). Nog even de sajoer boontjes klaarmaken m.b.v. Conimex echt een aanrader. Ik had deze/een site even nodig om te weten hoe lang ik de boontjes moet voorkoken. Dat weet ik nu, waarvoor dank.

Hallo Ik heb ook verse sperziebonen uit de tuin. Ik krijg ze alleen niet op smaak. Ze smaken altijd waterig en ik kan ze ook niet koken binnen 20 min. Als ik ze 20 min kook zijn ze nog steeds hard. Ik ben zeker anderhalf uur of 2 uur bezig om te koken. En dan nog zijn ze niet echt zacht. Maar de waterige smaak blijft. Ze smaken niet zoals sperziebonen horen te smaken. Enig idee wat ik moet doen?

Wat dacht je van sperziebonen kopen bij een goede groenteboer ?

Volgend jaar een ander soort kopen. Ze horen toch echt niet zo te zijn en te smaken.

Bij mij werkt 12 minuten . Beetje zout toevoegen! Heerlijk!

Reactie toevoegen